Formulär

Formulär-modulen i SEOCMS kan användas om ni vill att kunder ska kunna ta kontakt med er via er SEOCMS-site.
Kunden kan t.ex. fylla i sitt namn, telefonnummer och epostadress och kryssa i olika val beroende på vad kunden vill kontakta er om.

Titta gärna på denna film om hur man bygger ett enkelt formulär i SEOCMS:

Olika fälts egenskaper

Olika fälts egenskaper
Under rubriken Lägg in ett fält i formuläret beskrivs hur man lägger ni fältet Textområde i formuläret.
Varje fält i ett formulär innehåller ett antal olika egenskaper.
De viktigaste egenskaperna beskrivs dock under rubriken Lägg in ett fält i formuläret.

Ändra ett fälts egenskaper
För att se eller ändra ett fälts egenskaper kan man dubbelklicka på fältet eller högerklicka på fältet och välja Properties.
Då visas en ruta med fältets Egenskaper.

Egenskapen Namn
Egenskapen Namn finns i varje fält i formuläret.
Egenskapen Namn måste vara unikt för varje fält i formuläret.
Det får inte innehålla specialtecken (t.ex. !"#¤%&/), mellanslag eller åäö.
Däremot går det bra att använda streck - och understreck _

Lägg in ett Formulär i SEOCMS

Skapa en tacksida (Bekräftelsesida)

Det första ni behöver göra är att skapa en tacksida (Bekräftelsesida) som visas när formuläret har blivit korrekt ifyllt.
Detta är en sida som vilken annan sida som helst i SEOCMS och hur man lägger in en sida beskrivs på denna sida i onlinemanualen för SEOCMS:

Efter ovanstående är gjort kan ni dra in en Text och bild-modul på sidan och skriva ett litet tack till den som fyllt i formuläret.
Denna sida i onlinemanualen för SEOCMS beskriver hur ni kan skriva in text i en Text och bild-modul i SEOCMS:

Efter att detta är gjort återstår endast att spara och publicera tacksidan.

Dra in modulen formulär på en sida i SEOCMS:

1. Välj fliken Sidor
  2. Välj sidan där du vill dra in formuläret
  3. Välj fliken Innehåll
  4. Välj Formulär (För musen över detta val i menyn till vänster under fliken Innehåll)
  5. Håll in vänster musknapp och dra in modulen i den container där ni vill ha formuläret
  6. Släpp sedan vänster musknapp
    Egenskaper för modulen visas I
  7. I fältet Bekräftelsesida vid ifylt formulär kan ni nu välja tacksidan ni skapade förut.
  8. I fältet mottagarens e-postadress skriver ni in epostadressen till den som ska ta emot formuläret.
  9. I fältet Ämne för e-postmeddelande fyller ni i en ämnesrad som kommer synas i mailet som skickas när ifyllt formulär skickas.

Lägg in ett fält i formuläret

I det här exemplet lägger vi in fältet Textområde.
  1. Ställ markören på valfri plats i den stora textrutan (Under de två raderna med verktyg).
  2. Välj verktyget Textområde
    Egenskaper för fältet Textområde visas
  3. Skriv in ett unikt namn i egenskapen Namn.
    Egenskapen Namn måste vara unik och skild ifrån alla andra fälts egenskap Namn i formuläret.
    Använd ej specialtecken (t.ex. !"#¤%&/), mellanslag eller åäö
    Streck - och understreck _ går bra att använda.
  4. I egenskapen Värde kan ni fylla i ett fördefinierat värde som står i fältet innan kunden har fyllt i sin egna information i fältet.
  5. I egenskapen Field desc. kan ni skriva samma som i egenskapen Namn.
    Den text som är ifylld i egenskapen Field desc. kommer synas innan informationen som kunden fyllt i i svarsmailet från formuläret.
    Här kan ni använda specialtecken, mellanslag och åäö.
  6. Kryssa i rutan Obligatorisk om ni vill att kunden måste fylla i detta fält.
  7. I egenskapen Obl. meddelande kan ni skriva in ett meddelande till kunden om kunden inte fyller i det obligatoriska fältet
  8. Välj OK

Lägg till Skicka-knapp

1. Ställ markören på en ny rad i den stora textrutan under de två raderna med verktygsfält.
  2. Välj verktyget Kommandoknapp (Kommer senare byta namn till Skickaknapp)
    Egenskaper för knappen visas
  3. Fyll i egenskapen Namn (Fyll i Skicka t.ex.)
    Denna egenskap måste vara unik och skild ifrån alla andra fälts egenskap Namn i formuläret.
    Använd ej specialtecken (t.ex. !"#¤%&/), mellanslag eller åäö
    Streck - och understreck _ går bra att använda.
  4. I egenskapen Värde kan ni skriva det som ska stå på knappen. T.ex. Skicka

Lägg till återställ-knapp

1. Ställ markören på samma rad som skickaknappen med några mellanslag mellan knapparna (Kom ihåg mellanslagen mellan knapparna!).
  2. Välj verktyget Återställknapp
    Egenskaper för knappen visas
  3. Fyll i egenskapen Namn (Fyll i Aterstall t.ex.)
    Denna egenskap måste vara unik och skild ifrån alla andra fälts egenskap Namn i formuläret.
    Använd ej specialtecken (t.ex. !"#¤%&/), mellanslag eller åäö
    Streck - och understreck _ går bra att använda.
  4. I egenskapen Värde kan ni skriva det som ska stå på knappen. T.ex. Återställ

Färdigställ Formuläret

1. Välj Uppdatera (Längst ner i Formulär-modulen)
  2. Spara och publicera sidan.
  3. Klart.