Alternativknapp

Alternativknappar kan grupperas så att man kan välja en utav flera olika alternativ.
För att gruppera alternativknappar skriver man in samma egenskap Namn för de alternativknappar som ska grupperas.

Notera att i övriga fall är det strikt förbjudet att använda samma Namn för olika fält i formuläret.
Men just i detta fall är tillvägagångssättet tvärtom. Samma namn ska användas för grupperade alternativknappar.
Egenskapen Värde representerar det alternativ användaren valt så skriv här ett unikt värde för varje alternativknapp.
Låt även en del av värdet innehålla ett ord som beskriver vilken gruppering alternativknappen tillhör.

Lägg till två alternativknappar och gruppera dem

Här gör vi en övning där vi lägger till två alternativknappar med valen Ja eller Nej
Vi grupperar alternativknapparna med namnet nyhetsbrev

Lägg till alternativknappen "Ja"

1. Välj verktyget Alternativknapp (Andra raden av verktyg, 5:e verktyget från höger, Ser ut som en rund ifylld knapp)
    Alternativknappen syns nu med texten radioBox1 bredvid
  2. Markera texten radioBox1, ta bort den och skriv in texten som representerar alternativknappen (Vi skriver in texten Ja)
  3. Dubbelklicka på alternativknappen eller högerklicka på alternativknappen och välj Properties
    Egenskaper för fältet visas
  4. Fyll i texten som alla alternativknappar i samma gruppering ska ha  i egenskapen Namn (Vi fyller i texten nyhetsbrev)
    Använd ej specialtecken (!"#¤%&/), åäö eller mellanslag (Streck - och understreck _ går bra)
  5. Skriv in värdet som alternativknappen representerar i egenskapen Värde. (Vi fyller i texten nyhetsbrev-Ja)
    Detta är värdet som kommer synas i svarsmailet från formuläret om användaren valt just detta alternativ.
  6. I egenskapen Field desc. kan ni fylla i en text som kommer synas när istället för egenskapen Namn i svarsmailet från formuläret.
    (Här kan ni använda mellanslag och åäö)
  7. Välj Obligatorisk om kunden måste fylla i fältet.
  8. Fyll i ett obligatoriskt meddelande som visas om kunden ej fyller i det obligatoriska fältet.
  9. Välj OK

Lägg till alternativknappen "NEJ"

1. Välj verktyget Alternativknapp (Andra raden av verktyg, 5:e verktyget från höger, Ser ut som en rund ifylld knapp)
    Alternativknappen syns nu med texten radioBox2 bredvid
  2. Markera texten radioBox2, ta bort den och skriv in texten som representerar alternativknappen (Vi skriver in texten Nej)
  3. Dubbelklicka på alternativknappen eller högerklicka på alternativknappen och välj Properties
    Egenskaper för fältet visas
  4. Fyll i texten som alla alternativknappar i samma gruppering ska ha i egenskapen Namn (Vi fyller i texten nyhetsbrev)
    Använd ej specialtecken (!"#¤%&/), åäö eller mellanslag (Streck - och understreck _ går bra)
  5. Skriv in värdet som alternativknappen representerar i egenskapen Värde. (Vi fyller i texten nyhetsbrev-Nej)
    Detta är värdet som kommer synas i svarsmailet från formuläret om användaren valt just detta alternativ.
  6. I egenskapen Field desc. kan ni fylla i en text som kommer synas när istället för egenskapen Namn i svarsmailet från formuläret.
    (Här kan ni använda åäö, mellanslag och specialtecken)
  7. Välj Obligatorisk om kunden måste fylla i fältet.
  8. Fyll i ett obligatoriskt meddelande som visas om kunden ej fyller i det obligatoriska fältet.
  9. Välj OK