Förminska bilder

När man laddar upp en bild till SEOCMS är det viktigt att bilden har rätt storlek för att passa webbsidan.
Om man t.ex. laddar upp en bild fotad med en digitalkamera så kan bilden ha t.ex. 2000 pixlar i bredd vilket är alldeles för stort för en webbsida (En hel webbsida brukar normalt vara 1024 pixlar i bredd och 768 pixlar i höjd)
Därför bör man byta storlek på bilden i ett bildbehandlingsprogram innan man laddar upp bilden till SEOCMS.
Har man ej möjlighet till detta så kan man använda funktionen Förminska bilder när man använder verktyget Ladda upp filer för att ladda upp bilder till SEOCMS.

Förminska bild vid uppladdning till SEOCMS

1. Dubbelklicka på mappen bilder
  2. Välj verktyget 'Ladda upp filer' (Andra verktyget från vänster)
  3. Tryck på Välj...
  4. Markera de filer ifrån er hårddisk som ni vill ladda upp
  5. Välj 'Öppna'
    Filerna visas nu i listan av filer som kommer att laddas upp
  6. Välj Förminska bilder
  7. Välj antingen Fast maxstorlek eller Egen vald maxstorlek
    Fast maxstorlek:
    Välj vilken storlek bilderna ska ha i rullistan där det står 50 x 50 (Med detta val beskärs bilderna till den bredd och höjd som man väljer i rulllistan)
    Egen vald maxstorlek:
    Välj antingen bredd och höjd som bilderna skall anpassas till när de förminskas. (Med detta val så förminskas bilderna till den bredd eller höjd som väljs i fälten. Om bredd anges så kommer höjden anpassas därefter. Om höjd anges så    kommer bredden anpassas därefter)
  8. Välj 'Ladda upp'
    Om allting gick bra så syns ett meddelande om att filerna har blivit uppladdade
  9. Klart