Skapa ny tumnagelbild

En tumnagelbild (thumbnail) är en liten kopia på en stor bild.
Tumnagelbilder används ofta för att visa många bilder på en sida.

Att skapa en tumnagelbild innebär ett snabbt och enkelt sätt att skapa en kopia av en bild i SEOCMS.

Bibehålla proprtioner
När man ändrar storlek på en bild så kan det vara bra att bibehålla bildens proportioner.
Detta betyder att om bredden ändras så ändras höjden motsvarande del (proportionerligt).

Exempel:
Låt oss säga att vi har en bild som är 2 cm bred och 4 cm hög.
Om man ändrar den bilden så att den blir 4 cm bred. Då kommer också höjden ändras så bilden blir 8 cm hög.
Bilden bibehåller alltså sina proportioner.

Om man väljer att inte bibehålla proportioner så kan man ändra bredden hur mycket man vill utan att höjden ändras.
Till exempel kan man ändra bredden på bilden till 100cm fast höjden är 4 cm.
Om man gör detta så kan bilden se skev ut vilket är synd om bilden t.ex. föreställer ett porträtt.

Skapa en thumbnail i SEOCMS

Instruktionerna nedan är tänkte att följas i ett svep, rubrik för rubrik.
Alltså är instruktionerna under rubriken 'Skapa en tumnagelbild av originalet.' en fortsättning på instruktionerna under rubriken 'Kopiera adressen till originalbilden.'

Kopiera adressen till originalbilden.

1. Dra ut en ’Text och bild’-modul.
  2. Välj verktyget 'Infoga bild avancerat'. (Översta raden, 5:e verktyget från höger, ser ut som en bild med en penna i).
  3. Välj originalbilden i listan till vänster.
  4. Kopiera adressen i fältet 'URL'. (Skriv ner denna adress någonstans så ni kan använda den senare.)

Skapa en tumnagelbild av originalet.

1. Välj verktyget ’Skapa ny tumnagelbild’, på engelska 'Auto Thumbnail' (Finns längst upp till höger, 2:a verktyget från höger. Ser ut som en bild med en bild i)
  2. Välj kryssrutan 'Constrain Proportions' om bilden ska bibhålla sina proportioner (Rekommenderat för portträttbilder. Se beskrivning ovan)
  3. I fälten 'Bredd' och 'Höjd' kan ni välja hur stor kopian på bilden ska vara. Kom ihåg exakt vilken bredd och höjd ni fyller i här.
  4. Välj ’OK’.
  5. Nu har det skapats en kopia av bilden med texten ’t__’ i början av namnet. (Exempel: t__MinBild.gif)
  6. Skriv in exakt samma bredd och höjd för bilden som ni angav i steg 3 i fälten Bredd och Höjd i rutan Layout (Finns till vänster i verktyget Infoga bild avancerad) .
  7. Välj 'Infoga'

Länka tumnagelbilden till originalbilden.

1. Markera tumnagelbilden.
  2. Välj verktyget 'Infoga länk'
  3. Klistra in (eller skriv in) adressen du kopierade förut i fältet 'URL'.
  4. Om ni vill att bilden ska öppnas i ett nytt fönster kan ni välja 'Nytt fönster' i fältet 'Mål'.
  5. Välj 'OK'.
  6. Välj 'Uppdatera'.
  7. Spara och publicera sidan.